MALL: YTTRANDE ang Västlänken till mark- och miljödomstolen!

SKICKA IN senast 15 feb 2017 (kl 23.59)

YTTRANDE  Mål nr. M 638-16

Angående statens genom Trafikverket ansökan om tillstånd enligt miljöbalken för anläggandet av Västlänken och Olskroken planskildhet inom Göteborgs och Mölndals kommuner

Till:   mmd.vanersborg@dom.se

Se mallar längst ned – NU finns även mall för FASTIGHETSÄGARE, NÄRINGSIDKARE samt HYRESGÄST som kan drabbas 

DAGS ATT YTTRA SIG till Mark- och Miljödomstolen!

Nu håller Trädplan tillsammans med andra grupper i Skona Göteborg, på med att färdigställa vårt yttrande till mark- och miljödomstolen. Vi jobbar för högtryck tillsammans med våra jurister. Vi är övertygade om att det kommer att bli ett mycket stort miljömål!.
Nu är det hög tid att även alla ni som är emot Västlänken skickar in ett yttrande!

MALLAR
Nedan finns en mall i tre olika format för: Privatperson, Förening eller Företag. Det är bara att ladda ned, fyll i alla relevanta uppgifter och sen skicka in via mail eller post. Vill du/ni lägga till några egna argument så går det också bra.
Se till att sprida mallen och få så många som möjligt som är berörda att skicka in ett yttrande. Vi hoppas att vi slår rekord i antal yttranden – så känner manade!

OBS! För att vara med i miljömålet måste du/ni beröras på ett negativt sätt av Västlänken. Domstolen kommer att kolla alla sakägare, så då gäller det att veta på vilket sätt man blir påverkad av VL, både under byggtiden och/eller senare i driftskedet.

YRKANDE

Detta är det yrkande du ansluter till om du skickar in vår mall:

  1. Föreningen Trädplan Göteborg m.fl. yrkar i första hand att Mark- och miljödomstolen vid Vänersborgs tingsrätt avvisar Trafikverkets ansökan om tillstånd enligt miljöbalken (1998:808) för anläggandet av Västlänken och Olskroken planskildhet inom Göteborgs och Mölndals kommuner.
  2. Föreningen Trädplan Göteborg m.fl. i andra hand att Mark- och miljödomstolen vid Vänersborgs tingsrätt avslår Trafikverkets ansökan om tillstånd enligt miljöbalken (1998:808) för anläggandet av Västlänken och Olskroken planskildhet inom Göteborgs och Mölndals kommuner.

INFO
Här finns info om de juridiska processerna:
http://skonagoteborg.nu

Här kan man titta på vår tidigare överklagan till regeringen ang Järnvägsplan för att få en bild av hur överklagan kommer att se ut ungefär:
http://skonagoteborg.nu/inlagorna-till-regeringen/

Här finns svar på de vanligaste frågorna som kan dyka upp, tex vad som menas med ”Trädplan m.fl”
http://skonagoteborg.nu/vanliga-fragor-om-skona-goteborg/

Här finns det mesta man kan behöva veta om Västlänken:
http://stoppavastlanken.nu/i-vastlankens-spar/

Här finns fastighetsbeteckning, där du kan söka på ditt gatunamn:              Fastighetsbeteckning – gatunamn

OBS! Vi ber dig att INTE kontakta våra jurister ang allmäna frågor, utan enbart om du har intressa av att anlita dem! Samtal eller besök hos dem kommer att debiteras.

INSAMLING
För att lyckas med vår stora överklagan och i slutändan stoppa Västlänken, så behöver vi kontinuerligt
samla in mycket medel till att betala jurister och ev experter som kan behövas i domstolsförhandlingarna. Därför ber vi er alla att skänka ett bidrag, samt hjälpa till att sprida info om vår insamling. Alla bidrag räknas, stora som små. Tillsammans ska vi stoppa den här miljökatastrofen!

Hur bidrar man? – Olika sätt att betala.

FÖR Fastighetsägare, Hyresgäster och näringsidkare som kan drabbas av Västlänken:

Nu har du/ni som saksägare möjlighet att ansluta dig/er till den grupptalan ang grundvattenpåverkan på fastigheter, som drivs av Mark- & Miljörättsbyrån. Eftersom Mark- & Miljörättsbyrån inte har möjlighet att ta emot fler sakägare, kan man på egen hand skicka in ett yttrande till domstolen. Se mall nedan.

Här finns mer info om yttrande ang ersättningsanspråk:  http://www.tradplangoteborg.se/viktig-info-ang-yttrande-till-mmd-bl-a-for-hyresgaster-naringsidkare/

OBS! Vi ber dig att INTE kontakta våra jurister ang allmäna frågor, utan enbart om du har intressa av att anlita dem! Samtal eller besök hos dem kommer att debiteras.

Yrkandet innebär:
i första hand att ansökan ska avvisas respektive avslås.

i andra hand att tillståndet förenas med erforderliga försiktighetsvillkor för fastigheten.

Därfter följer krav på ersättningsanspråk. Dessa kan kompletteras i efterhand.

För att räknas som sakägare i detta ärende måste din/er fastighet, bostad eller näringsverksamhet  vara berörd av Västlänken, fastigheten måste vara i influensområdet av Västlänken, arbetstunnlar el dyl. och Din/er fastighe,tbostad eller näringsverksamhet ska riskera att skadas till följd av vattenverksamheten i form av bland annat sättningsskador. En del av de som räknas som sakägare i denna fråga, har kontaktats av Trafikverket för besiktning av fastigheten.

Här finns Mark- och Miljörättsbyråns info angående vattenrätt i miljömål: http://www.mmbyran.se/vattenratt

OBS! Du kan inte skicka in denna mall, om du redan har ett juridiskt ombud som företräder dig i denna talan.

Det finns fyra mallar, en för enskild fastighetsägare, en för Bostadsrättsförening, en för hyresgäst och en för näringsidkare.

……..

TACK ALLA för att ni värnar vår stad och vill Skona Göteborg!

MALLAR för överklagan

Klicka på respektive länk för att ladda ner mallarna till din dator.

MILJÖMÅLET:

Privatperson:   NY MALL – privatperson – ansluta i Miljömålet

Förening:   NY MALL – Förening – ansluta i Miljömålet

Företag:   NY MALL – Företag – ansluta i Miljömålet

VATTENTALAN, ang ersättningsanspråk:

Hyresgäst:    MALL – HYRESGÄST – ansluta i vattentalan

Företag, Näringsidkare:   MALL – FÖRETAG – ansluta i vattentalan

Enskild Fastighetsägare:   MALL – ENSKILD fastighetsägare, ansluta talan vattenrätt

BRF, Bostadsrättsförening:   MALL – BRF – ansluta talan vattenrätt

 

Avverkning i fokus: Nya Hovås

I det pågående bygget av bostadsområdet Nya Hovås har 9 hektar natur skövlats bort, däribland naturskog på Uggleberget, som nu är nära till hälften bortsprängt. Där bygger nu Skanska, Veidekke, HSB, Familjebostäder m fl 1300 exklusiva bostäder, varav drygt 70% är bostadsrätter med prislappar på upp till hisnande 7.5 miljoner kronor.

Hur går detta ihop med Göteborgs Stads policys om hållbarhet och jämlikhet?

Trädplan har skrivit ett debattsvar till Ulf Kamne om den stora skövlingen av stadsnära natur i Göteborg. Ulf Kamne säger i sitt debattsvar till Trädplan att han ”står upp för en grönare stad”. Ulf Kamne säger också att Göteborsg Stad ”alltid gör en värdering av naturvärden för att i första hand bevara och i andra hand att kompensera, till exempel genom att återplantera i närområdet”.

Det rimmar illa med verkligheten. Det Nya Hovås är bara ett exempel av många, där orörd natur exploateras och brutalt skövlas, istället för att bygga i samklang med naturen. Det finns också många andra platser som passat bättre för exploatering. Tex kunde man byggt på öde parkeringsplatser som gapar tomma, som den mellan Danmarksterminalen och Masthugget, men dessa tycks för alltid vara K-märkta.

Uggleberget var dessutom utomordentligt viktigt i den gröna korridoren mellan naturreservaten i Sandsjöbacka och på Amundön. (se google-karta nedan). Nu är de vilda djurens väg avskuren av branta stup:

Vy över det "Nya Hovås "från det till hälften bortsprängda Uggleberget. Klicka för högupplöst bild. Foto: Chris Ceder

Vy över det ”Nya Hovås ”från det till hälften bortsprängda Uggleberget. Klicka för högupplöst bild. Foto: Chris Ceder

 

Vy över det "Nya Hovås "från det till hälften bortsprängda Uggleberget. Klicka för högupplöst bild. Foto: Chris Ceder

Vy över det ”Nya Hovås ”från det till hälften bortsprängda Uggleberget. Klicka för högupplöst bild. Foto: Chris Ceder

 

De av Ulf Kamne påstådda kompensationsåtgärderna i form av återplantering i närområdet gapar överallt med sin frånvaro: Var är de nio hektaren som försvunnit återplanterade? En långt mer angelägen fråga är emellertid: Hur i hela världen låter sig en gammal skog återplanteras? Inte alls naturligtvis. Alla kompensationsåtgärder faller platt när ursprunglig natur förstörs, inte minst när dess substrat – urberget – sprängs bort.

Istället för att medge att man rätt och slätt offrat ett stort område orörd och vild natur, så försöker man sälja in det ”Nya Hovås” som grönt, hållbart och till och med ett sätt att rädda världen. Stora billboardaffischer pryder området med slogans som riktar sig till kapitalstarka kunder: ”Drömmer du också om 2.80 meters takhöjd?”, ”Havsutsikt garanteras” ”Ja det kommer fler parkeringar” osv. För att ge området dess rätta gröna prägel är husen miljö- och hållbarhetscertificierade. En av affischerna gör besökaren uppmärksam om den saken: ”Rädda världen lite grann varje dag – Tack för att du väljer Svanenmärkt”.

Hur stämmer ett så lovvärt ideal överens med förstörelsen av ursprungsnaturen på Uggleberget? Nu när väl exploateringen börjat kommer resten av naturen också försvinna tids nog – och det planeras redan för en utvidgning av området. I Göteborg naggas det i kanterna på nästan alla grönområden, även in i naturreservat (tex vid Härlanda Tjärn som vi snart ska skriva om).

Uggleberget. Foto: Chris Ceder.

Uggleberget. Foto: Chris Ceder.

 

 

Hotad våtmark på resten av Uggleberget. Foto: Chris Ceder.

Hotad våtmark på resten av Uggleberget. Foto: Chris Ceder.

Äldre klibbal växer i våtmark bland istidsblock på Uggeberget. Foto: Chris Ceder.

Äldre klibbal växer i våtmark bland istidsblock på Uggleberget. Foto: Chris Ceder.

Kartläggning visar att nio hektar natur skövlats för det ”Nya Hovås”. Var är den utlovade kompensationsnaturen?

Så här såg Uggleberget ut innan skövlingen. Exploateringen av den norra delen av det ”Nya Hovås” är redan påbörjad på fotot. Tryck på bilden så kommer det upp förklarande texter. Du kan också öppna kartan och förstora den.

 

Att Rädda Ett Träd: Orhan Pamuk och kastanjeträdet

Att rädda ett träd är något som präglar människor för resten av livet. I den nya artikelserien Att Rädda Ett Träd skildrar olika människor sina erfarenheter av att rädda träd.

Först ut är den turkiske nobelpristagaren i litteratur, Orhan Pamuk, som berättar om hur hans familj räddade ett kastanjeträd för 60 år sedan.

Hur vi räddade vårt kastanjeträd i Istanbul av Orhan Pamuk

Framför vårt hus i Nişantaşıkvarteret växte ett femtio år gammalt kastanjeträd, som lyckligtvis fortfarande finns kvar. 1957 bestämde kommunen att de skulle hugga ner trädet för att bredda gatan. De arroganta tjänstemännen och autokratiska politikerna ignorerade motståndet i bostadsområdet.

I Gathenhielmska reservatet i Göteborg kämpar människor för att rädda träd, precis som Orhan Pamuks familj gjorde i Turkiet 60 år tidigare. Foto: Chris Ceder

I Gathenhielmska reservatet i Göteborg kämpar människor för att rädda träd, precis som Orhan Pamuks familj gjorde i Turkiet 60 år tidigare. Foto: Chris Ceder

När tiden kom då kastanjeträdet skulle fällas tillbringade min familj hela dagen och natten på gatan och turades om att vakta trädet. På så sätt skyddade vi inte bara vårt träd utan skapade ett gemensamt minne, som svetsar oss samman och skänker oss glädje än idag.

Rädda ett träd själv

Vill du också skapa egna minnen för livet som Orhan Pamuk och hans familj gjorde med sitt kastanjeträd? Vill du rädda något av de många hotade träden i Göteborg? Då kan du skapa minnen för både dig själv och många andra att glädjas åt under resten livet. Gå med i Trädplansrörelsen och rädda våra träd i Göteborg.

Kanske står ett av dessa träd just i kvarteret där du bor, framför ditt hus, precis som det gjorde för Orhan Pamuks familj i Istanbul för 60 år sedan. Ett minne som präglar Pamuk och hans familj än idag.

Träden är det viktigaste vi har – utan dem inget liv på denna jord. Hjälp till att rädda dem!

/Chris Ceder

img_9899

I Göteborg räddar Nätverket Trädplan träd. Här beskyddar Trädplans aktivister en mycket ovanlig svartpoppel i Kungsparken som hotas av Västlänken. Foto: Chris Ceder

Orhan Pamuk ur Memories of a Public Square