Intressant ifrån Sveriges Radios program Klotet om hur andra delar av världen, exvis Indien och många storstäder i Europa, fått upp ögonen för våra träd och gröna miljöers enorma betydelse. Hur träden t.ex. renar luften, vattnet, reglerar värmen och på många andra sätt bidrar till ökad hälsa. De ”äter” upp dålig lukt, binder vatten o minskar översvämningar mm.
Detta känns självklart för många av oss…..när blir det lika självklart för våra ansvariga??
Sverige går åt exakt motsatt håll, minskar grönytor per person och bygger så att jorden inte räcker till för att plantera nya träd.
”Träden gör luften fuktig och sval och de kan hindra översvämningar vid kraftiga regn. Ny kunskap om trädens egenskaper börjar göra avtryck på stadsplanering i städerna, och gröna ytor i städerna får en större betydelse.
Men samtidigt är trycket på städerna större, fler och fler människor in, bostadsområden förtätas. Utanför stadskärnorna byggs områden med köpcenter, kontor, lagerlokaler och liknande. Risken är att små fragment av natur till slut grävs bort och får ge plats åt asfalterade ytor och byggnader.
I megastaden Bangalore i Indien har ett privat företag planterat små, täta skogar på skräpmark mitt i staden, för att få ett bättre lokalt klimat.”
Gäster i programmet var professorerna Per Berg och Anders Malmer på Sveriges lantbruksuniversitet.