Frågan om träden i Flatås är ännu inte över.
I torsdags, 2018-01-18 återremitterades detaljplanen av kommunfullmäktige, bla pga av ofullständiga handlingar då det saknades både en underskrift samt ett färdigt genomförandeavtal. Detta är ytterligare ett bevis för hur kommunen hastar fram nya exploaterinsgplaner utan att förankra med boende, försöka bevara stadsnaturen samt ha alla handlingar klara.
Här är alla handlingar som lämnades in till Kommunstyrelsen och som var underlag för ärendet i Kommunfullmäktige den 18 jan 2018
Här kan du lyssna på hela KFs möte. Ärende 15 om antagande av detaljplan Marconigatan/Distansgatan tas upp ca 4.35 i inlägget.
Trädplan hävdar sedan tidigare att det går att bygga OCH bevara träden! Här finns våra tidigare inlägg om träden i Flatås.
Här är en artikel publicerad 2017-01-19 i Göteborg Direkt om en av de boende i ormådet som kämpar för att rädda de sista stora alléträden i Flatås. Läs utdrag ur artiekln nedan under bilden.
I Flatås finns alléer med biotopskyddade träd. Minst 60 lindar kommer fällas och 37 hotas av yxan när det ska byggas i området. Kommunen är medvetna om problemet men värderar bostäder högre än träd.
Kommunen har lovat ersättningsträd men Barbara Casari är inte imponerad.
För Barbara Casari är det framför allt luftmiljön och naturvärdena som gör att de omkring 50 år gamla träden är värda att bevara. Hon menar att lokalt bedöms trädmiljön ha en påtaglig positiv inverkan på den biologiska mångfalden.
– De har planterat 100 ”pinnar” men det är ingenting emot 60 träd i den här storleken. De där pinnarna gör ingenting för luftmiljön.
Ny dom ger en strimma hopp
Lövträd i en allé är biotopskyddade, vilket innebär att Länsstyrelsen måste ge dispens för att ta ner träden. För de 60 träd längs parkeringen mot Marconigatan har Länsstyrelsen redan beviljat dispens. På Distansgatan mitt emot, står ytterligare 37 lindar som kommunen avser bevara. Men Barbara Casari befarar att när planen vinner laga kraft kommer exploatören få marklov och fälla även dem eftersom träden står så nära det tänka bygget.
I dagarna kom dock en dom från Mark och miljödomstolen som gick emot Länsstyrelsen beslut som gav kommunen rätt att såga ner träd i en allé i Majorna. Naturvårdsverket som överklagade menade att antalet alléer har minskat kraftigt i Sverige på grund av byggnationer.
– Man börjar få upp ögonen för att det här är tokigt, säger Barbara Casari.”